16 Mart 2008 Pazar

8. AYIM

BİRAZ SEFİLİM
Artık tipim kaymaya başladı galiba. Kilom 65 e dayandı bakalım nasıl vericem bu kiloları. Oğluşumuz tangır tungur bir halde hiç uyutmuyor beni. Gece wc ye kalkmaktan nefret ederim ama 5 mi diyim 6 mı diyim durmadan kalkıyorum azcık yapıp yatıyorum. Yok sırt üstü yatma bebeği boğarsın yok sağa yatma illa sola yat. Dalga geçiyor bu doktorlar. Zaten herhangi bir şekilde uyumak mümkün değil, hadi uyudun kesin çişin gelir yada bebişin tepikler. Yada tepiklemez neden tepiklemiyor diye uykun kaçar.

DOĞUM İZNİ
Ben devlet memuru olarak çok araştırdım bu işi ama daha sonra bi ton iş açıldı başıma genede.
657 ye bağlı devlet memurlarının 16 hafta ücretli doğum izni var bunun 8 haftası doğumdan önce 8 haftası doğumdan sonra fakat doğum öncesi izninin beş haftasını doğum sonrasına ekleyerek doğum sonrası iznini 13 haftaya çıkarabiliryorsun. Tabiki doktor raporu ile doğuma 3 hafta kalana kadar çalışmanda mahsur olmadığı belirtilmeli. Benim sorunum doktorumun raporda kullandığı ifade ile başladı. Doktorum ne hata yaptığından bahsederek iyice kafa karıştırmıyim. Olması gerekeni anlatıyim. Doktorunuza 32. haftanın başında gidiceksiniz yani doğuma 9 hafta kala. Doktorunuz tahmini doğum tarihini sizin beyanınızla tespit edicek(SAT a göre). Eğer doğum öncesi 8 haftalık izninizin tamamını kullanıcaksanız sorun yok sizi tahmini doğum tarihinden 8 hafta öncesi tarihte izne ayırır. İşlem biter. Fakat doğum öncesi izninizin bir kısmını doğum sonrasına ekleticekseniz. Doktorunuz "melike turanın tahmini doğum tarihi "X" tir. Doğum öncesi 3 haftaya kadar yani "X-3 hafta" tarihine kadar çalışmasında sağlığı açısından engel yoktur. Doğum öncesi 8 haftalık izninin kullanmadığı 5 haftası doğum sonrası iznine eklenebilir"şeklinde birşey yazması gerekmekte. Ayrıca benim kurumum bu 32. hafta raporunun dışında 36. haftada izne ayrılırken bir rapor daha istedi benden ki böyle birşey kanunda yazmıyor bence. Yani izne ayrıldığınız tarih kurumunuzda belli zaten. Bunun dışında kullanılmamışyıllık izinleri doğum öncesi 8 haftalık dönemde kullanamıyorsunuz. Çünkü kanunda çalışılmış günler doğum sonrasına eklenir diyor. Yani doğuma 3 hafta kala doğum iznine ayrılacakken 3 haftada yıllık izini ekliyim 6 hafta önce çıkıyim diyemiyorsunuz. Bu durumda doğum öncesi 8 haftalık iznin iki haftasını çalışmış göründüğünüz için doğum sonrasına 5 değil 2  hafta ekleniyor.
Doğum sonrasında ise doğum yaptığınız tarih ne olursa olsun (erken doğum geç doğum) doğum tarihinden itibaren sayılıyor izin günleriniz. Eğer ücretsiz izne çıkıcaksanız bunun dilekçesini de doğum raporuyla birlikte, doğum yaptıktan en geç 15 gün içinde kurumunuza  vermeniz gerekiyor.


Hiç yorum yok: